Riihitie 21:n Siirat

Merja Åkerlind

Tyttäret haluavat oikaista ja tarkentaa Anttilanmäki-kirjan sivulla 106 olevia tietoja isästään ja äidistään Sulo ja Toini Siirasta. Samalla he kertovat vähän myös isovanhemmistaan Alma ja Willehard Lehtisestä.

Lehtiset muuttivat Lahteen Kotkasta 1923 ja hankkivat perheen asunnoksi omakotitalon osoitteesta Riihitie 21. Vaikea sydänsairaus mursi pian Willehardin terveyden, ja hän kuoli kotonaan 1926 vain 48 vuoden ikäisenä.

Alma jäi leskeksi 51-vuotiaana. Alma oli ahkera, tarmokas ja osaava perheenäiti. Hän valmisti kaikki vaatteet lapsilleen ja itselleen. Hän ompeli myös ansaitsemistarkoituksessa muun muassa V. Luhtasen Ompelimolle. Hän kuoli vuonna 1949.

Lapsista nuorin Toimi meni naimisiin Sulo Siiran kanssa vuonna 1946. Silloin he lunastivat Riihitie 21:n Toinin sisaruksilta.

Sulo oli taistellut sodassa useilla rintamilla. Hän haavoittui 2.8.1944 Lemetissä ja menetti oikean jalkansa. Avioliittoon johtanut kirjeenvaihto oli alkanut jo ennen invalidisoitumista. Kirjeenvaihtokumppanina oli Toini Siira, ei tämän sisar Ester.


Sulo Siira aloitti työuransa koristeveistäjänä huonekalutehdas Askon palveluksessa. Hän eli vuoteen 1983. Toini Siira työskenteli E.Virtanen Oy:ssä ensin ompelijana ja myöhemmin työnjohtajana. Hän kuoli vuonna 2013.

Siirat myivät talonsa 1970 Lahden kaupungille. Heidän lapsistaan Marja ja Riitta asuvat edelleen Lahden alueella ja Raija Sveitsissä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

ANTTILANMÄKI-KITTELÄN ASUKASYHDISTYS RY - 2017