Menneisyyttä metsästämässä VII: Kaljupään kerho

Merja Åkerlind


Honkavaaran Matti piti historiikkiryhmässä tiukasti kiinni muistoistaan, jotka liittyivät Kaljupään kerhoon. Se oli kristillistä toimintaa ja keräsi isoja poikajoukkoja Anttilanmäen koululle. Porukalla katseltiin dioja ja kaitafilmejä, pelattiin koripalloa ja kuunneltiin salaperäisiä jatkokertomuksia.

Kaljupään oli haastatteluissa maininnut muutama muukin entinen kerholainen. Hämmentävää oli se, ettei toiminnasta löytynyt mitään mainintaa Lahden seurakuntayhtymän tai Launeen seurakunnan historioista? Kaljupäälle ehdotettiin jos jonkinlaista oikeata nimeä.

Soitan toimittajakollega Reino Mäkelälle, joka teki muutama vuosi sitten kirjan Lahden ev. lut. seurakuntien legendaarisesta poikatyön ohjaajasta Pentti Sormusesta. Miksi siinäkään teoksessa ei mainita sanallakaan Anttilanmäkeä? "En itse asunut tai toiminut sillä alueella, eikä mahdollisia kerhoja muistellut kukaan haastatelluista."

Solmu jää solmuksi. Se lähti aukeamaan vasta, kun pääsin Ilvosen Pekan pakeille. Hän osasi sanoa, ettei kyse ollutkaan seurakunnasta, vaan NMKY:stä eli Nuorten Miesten Kristillisestä Yhdistyksestä. Soitan puhelinluettelosta löytyneeseen NMKY-numeroon, josta vastaa Jouko Sinkkilä. Hän vahvistaa asian. Kaljupää oli lahtelaisen NMKY-työn keskeinen hahmo, Viipurista Lahteen evakkona tullut Matti Reijonen.

"Hän perusti kerhoja sellaisille alueille, missä ei ev. lut. seurakunnilla ollut nuorisotoimintaa", kertoo Sinkkilä. "Ensimmäinen kerho oli Anttilanmäellä ja toinen Jalkarannassa. Niistä kerrotaan Lahden NMKY:n 100-vuotishistoriikissa. Voin toimittaa teoksen Sinulle."


Anttilanmäen koulun poikakerholaisia, Kaljupää eli Matti Reijonen vasemmalla takana.
Lähde: Lahden NMKY:n satavuotishistoriikki

Kun luvattua historiikkia ei kuulu, lähden taas kerran kirjastoon. Siellähän se on Pirkko Perkiön kokoama historiikki -- onneksi varastokirjaston puolella, sillä pääkirjasto on remontin takia kuukausikaupalla kiinni juuri historiikkia valmistellessani.

Teen muistiinpanoni valokuvaamalla joitakin sivuja. Se on nopeampi ja näppärämpi tapa kuin kynä ja paperi. Yksi kuvakin on Anttilanmäen kerhosta, ja uskaltaudun ottamaan siitä kuvan. Laitan otoksen tiedoksi historiikkityöryhmälle. Honkavaaran Matti löytää ihan kohta itsensä ja veljensä ja muitakin tuttuja.

Myöhemmin tavoitan puhelimella seurakuntien poikatyötä tehneen Reino "Retsi" Kotinurmen, joka jatkoi Anttilanmäen koululla Reijosen ja Sormusen perinteitä. "Ongelma oli muistaa, missä vaiheessa keksimäni tarina kulki, kun vedin rinnakkain kuutta-seitsemää kerhoa. Tärkeätä oli lopettaa niin jännittävään paikkaan, että pojat tulisivat seuraavallakin viikolla."

Olitko Sinä mukana Kaljupään tai Retsin kerhoissa? Mikä on jäänyt mieleen?

Entä osallistuitko ev. lut. seurakuntien tyttötyöhön tai adventtiseurakunnan kerhoihin?




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

ANTTILANMÄKI-KITTELÄN ASUKASYHDISTYS RY - 2017