Rajasen vuokralaisesta tuli säveltäjä Jaakko Pullin vaimo

Pyry Peranko-Kunnas


Olemme lueskelleet Anttilanmäen värikästä historiaa. Ihmeen paljon elämää ja elinkeinoa on tälle pienelle alueelle mahtunut. Itsellänikin on käytössä Bromanin puusepänverstaan kalusteita; sellaista laatua enää harvoin näkee.

Kirjassa on mainittu, että mäellä asui myös Rajasen suvun jäseniä. Anttilankatu 17:ssa asui isoisäni kelloseppä Oskari Rajasen äiti Amalia Rajanen. Hän muutti sinne Orimattilan Niinikoskelta Rajalan talosta, missä oli maatilan myynnin jälkeen asunut syytingillä.

Amalia asui Anttilanmäellä ilmeisesti kuolemaansa, alkuvuoteen 1937, saakka. Hänen kanssaan asui naishenkilö, jonka nimen olen unohtanut, ja hänen tyttärensä Hanna, josta tuli myöhemmin säveltäjä Jaakko Pullin vaimo.

Äitini Kyllikki Rajanen ja tätini Helka Rajanen olivat koululaisina innokkaita partiolaisia, ja heidän partiokolonsa oli Amalia-mummon saunassa 20-luvulla. Kirjassa sauna on kuvattuna Airan kissasaunana, ja se näyttää olevan edelleen pystyssä. Minulla on myös valokuva Amaliasta ko. saunan edessä.

Amalia Rajanen ja hänen miehensä on haudattu Orimattilan hautausmaalle. Koska Orimattilan seurakunta laskuttaa minua haudan hoidosta, vaikka olen syntynyt vasta Amalian kuoleman jälkeen, odotan pääseväni jonakin päivänä samalle tontille Amalian kanssa.

1 kommentti

  1. Tunnistin rakennuksen heti, vaikka oven vasemmalla puolella oleva ikkuna on nykyisin poissa. Anttilankatu 17 pihasauna on alueen kauneimpia rakennuksia. Kun minulla oli 10 vuoden ajan siinä Kissamuseo Airansauna, halusin kunnioittaa vanhaa saunaa omalla tavallani. Rakennus oli saanut sotien aikana muutaman osuman, jotka jäljet varmaan on edelleen nähtävissä saunan itäpäädyssä.

    VastaaPoista

ANTTILANMÄKI-KITTELÄN ASUKASYHDISTYS RY - 2017